Kamerbreed - NPO Radio 1

Klik hier voor het radio-interview: http://www.nporadio1.nl/kamerbreed/onderwerpen/341577-ankie-broekers-knol-vvd-gert-jan-segers-cu-alex-brenninkmeijer-eu-rekenkamer


Alles in de doofpot of openheid van zaken? Wat kan de politiek doen om het vertrouwen van burgers weer terug te winnen? Kees Boonman praat hierover met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, Alex Brenninkmeijer van de Europese Rekenkamer en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

‘Ongelooflijk’, was de reactie van fractievoorzitter Gert-Jan Segers op het nieuws dat ambtenaren van Veiligheid en Justitie opdracht zouden hebben gekregen om niet door te zoeken naar het ‘bonnetje’ van Cees H. Wat moet het parlement volgens Segers doen om de onderste steen boven te krijgen? En waarom is dat niet gelukt bij het onderzoek naar wie er gelekt heeft uit de ‘Commissie Stiekem’?

Alex Brenninkmeijer was tot 2014 Nationale Ombudsman in Nederland. Tegenwoordig is hij lid van de Europese Rekenkamer. Europa opereert in de ogen van veel burgers zwak. Het vertrouwen in de Europese instellingen is dan ook laag. Hoe komt dat? En hoe kan het beter?

Ankie Broekers-Knol (VVD) is voorzitter van de Eerste Kamer, waar komende dinsdag gestemd wordt over de instelling van de Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel. Die commissie moet kijken naar het functioneren van de Eerste en Tweede Kamer, maar ook naar de betrokkenheid van de burger. Kan een herziening van het bestel het vertrouwen in de politiek terugbrengen?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1 en te zien op het digitale themakanaal NPO Politiek.